2010. december 13., hétfő

Csokis sablé

Ez a recept is az Elle a table decemberi számában volt, szóval ez már a harmadik abból a számból. Amikor elolvastam a receptet, kicsit elbizonytalanodtam: tényleg élesztőt kell beletenni? Fel is készültem lelkileg, hogy ez az ehetetlen kategória lesz, majd felturbózom egy kis házi málnalekvárral, és mindjárt jobb lesz. De nem kellett utólag manipulálni, lekvár nélkül is fincsi volt.

Hozzávalók:
24 dg liszt
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
½ tasak szárított élesztő
2-3 evőkanál tej
15 dkg ét- és tejcsoki vegyesen, apróra kockázva ( 6 dkg aszalt áfonyát is ír az eredeti recept)
1 csipet só

A lisztet, az élesztőt, a cukrot elkeverjük, elmorzsoljuk benne a puha vajat. Belekeverjük a csokit és a sót, majd annyi tejet, hogy a massza összeálljon. Egy 25x25 centis formát kibélelünk sütőpapírral, és a tésztát ellapítjuk benne. 165 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük, akkor jó, ha a teteje már kezd pirulni.
Az eredeti recept 150 fokot és 25 percet írt, de az egyáltalán nem volt elég a tésztának.

Langyosra hűtjük és háromszög alakú kekszeket vágunk belőle. A felét én megkentem lekvárral de anélkül is finom volt.

2010. december 5., vasárnap

Speculoos keksz

Nagy speculoos fan vagyok, ha külföldön járok, akkor beszerzem a pár hónapra elég keksz és speculoos-krém adagom. Vagy ha nem, akkor beszereztetem. Az Elle a table-ban most találtam egy speculoos keksz receptet. Finom, finom, de azt hiszem, az ipari speculoost semmi sem veri.


Hozzávalók
10 dkg puha vaj
1 csipet só
1 tojássárgája
10 dkg nádcukor
2 dkg porcukor
1 dkg tej
20 dkg liszt
3 csipet fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
1 csipet kardamom
1 csipet szegfűszeg
½ csomag sütőpor

A mázhoz
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
5-6 csepp citromlé
opcionálisan ételfesték

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A vajat habosra keverjük a 2 féle cukorral, a tojással, a tejjel, majd apránként hozzádolgozzuk a lisztet, gombóccá gyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk és kiszúróval kekszeket szaggatunk belőle. Kb. 12 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a fehérjét összekeverjük az átszitált porcukorral (én csak fél adagot kevertem ki, mert a kekszek felét befaltuk csupaszon) és a citromlével. Még kenhető, de elég sűrű masszát kell, hogy kapjunk. Ha van otthon ételfesték, akkor meg is színezhetjük a masszát; nekem nem volt, próbálkoztam a creme de cassis-szal, de annyira halvány lila lett, hogy inkább maradtam a fehérnél.
A kekszekre ecsettel felvisszük a mázat és hagyjuk megszáradni.

Whoopie pie

A november-decemberi Elle a table-ban annyi jó recept van, hogy végigcetliztem az egész újságot. A whoopie pie-t már elég sok oldalon láttam, és egy sütőtökös receptet ki is próbáltam, de az annyira nem jött be. Na de ez...


Hozzávalók a kakaós tésztához
25 dkg liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál szódabikarbóna
2 csipet só
10 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 tojásfehérje
1 dl tej

A vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliával, hozzáadjuk a tojást. A lisztet, a kakaóport, sót, sütőport, szódabikarbónát egy tálban elvegyítjük, és a tejjel együtt apránként hozzákeverjük a vajas keverékhez. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát habzsákba töltjük és a közepes méretű kinyomón apró kupacokat halmozunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 12 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni. A kihűlt tésztákat megtöltjük a krémmel. Én fele-fele arányban használtam a csokis és vaníliás tölteléket, így ha csak az egyiket használjuk, duplázzuk a mennyiséget.

A csokis töltelékhez
7,5 dkg étcsoki
0,5 dl tejszín
1 kávéskanálnyi vaj

A csokit a tejszínnel együtt felolvasztjuk, hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni.

A vaníliás töltelékhez
12,5 dkg mascarpone
1 kávéskanál vaníliakivonat
3 dkg porcukor

A hozzávalókat simára keverjük.
Blog Widget by LinkWithin