2010. április 27., kedd

Mogyoróvajas keksz

Rákattantam a kekszekre. Ez a recept teljes egészében Sajtkukactól van, a mennyiségeket csökkentettem csak a felére - így is majdnem két gáztepsinyi keksz készült. A mogyoróvaj, az apró mogyoródarabkák és a tejcsoki tökéletesek együtt: tegnap éjjel fél 12-kor még a konyhaasztalnál ültem, és nem tudtam abbahagyni...


Hozzávalók:
1 bögre liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
11 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 bögre nádcukor
1 tojás
1/2 bögre mogyoróvaj (mogyoródarabokkal)
9 dkg tejcsoki, aprítva
1 teáskanál vaníliás nádcukor

A lisztet, a szódabikarbónát és a sót összekeverjük egy tálban. A vajat kikeverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a tojást, a mogyoróvajat, végül a lisztet és egyneművé keverjük. Beleszórjuk a csokit is, és legalább egy fél órára hűtőbe tesszük.

A sütőt 190 fokra előmelegítjük, egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából kis gombócokat formázunk, és egymástól jó nagy távolságra pakoljuk őket (4 db/sor), kissé ellapítjuk. 11 perc alatt megsütjük.

2010. április 21., szerda

Csokis keksz

A receptet Pioneer Woman oldaláról szereztem: nagyon csokis, nagyon fincsi. Szeretem a receptjeit, mert minden lépést fotóval illusztrál, bár a cukor mennyiségével néha azért megcsúszik.
Hozzávalók:
1 csésze puha vaj
1/2 csésze nádcukor
1/2 csésze porcukor
2 tojás
2 teáskanál vaníliakivonat
2 1/4 csésze liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1 teáskanál instant kávé
1 1/2 csésze csokoládé vegyesen, apró kockákra vágva (tej, fehér, ét)

A vajat habosra keverjük a cukrokkal és a vaníliakivonattal. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a kevés vízben feloldott kávét. Összekeverjük a lisztet, a sót és a szódabikarbónát, majd a vajas-tojásos masszához keverjük. Legvégül hozzáadjuk a csokit is, majd fél órára hűtőbe tesszük.


Sütőpapírral bélelt gáztepsire apró halmokat teszünk a tésztából, kissé ellapítjuk (nekem egy gáztepsire 16 db keksz fért, nem szabad őket túl közel tenni egymáshoz), majd 195 fokra előmelegített sütőben kb. 11 perc alatt megsütjük.

2010. április 11., vasárnap

Karamelles pite

Ezt a süteményt gyerekkori barátnőm nagymamájától tanultam: egy második világháború előtti szakácskönyvből van a recept. Nincsen benne tojás, ezért állítólag ínségesebb időkben is sütötték (mármint amikor nehéz volt tojáshoz jutni).

Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
2 dl tejföl
kevés só
csapott kávéskanál szódabikarbóna

A tésztát összegyúrjuk, három részre osztjuk, hideg helyen ½ órán át pihentetjük. Kinyújtjuk és rendes tűznél rózsaszínűre sütjük (170 fokon – 35x25 centis tepsi hátán).

Krém:
12 dkg kristálycukor
2 dl víz
5 dkg liszt
1 dl tej
10 dkg vaj
10 dkg porcukor

12 dkg kristálycukorból karamellt készítünk, de valamivel sötétebb legyen, mint a dobos cukor. Ha készen van, adunk hozzá 2 dl vizet (a tűzről levéve), addig főzzük, amíg a cukor elolvad. 5 dkg lisztet 1 dl tejjel összekeverünk, ha a cukor elolvad, akkor ráöntjük, és sűrű péppé főzzük. 10 dkg vajat kikeverünk 10 dkg vaníliás porcukorral, és ha a pép kihűl, az egészet összekeverjük. Megtöltjük a lapokat, csak másnap vágjuk fel.

2010. április 8., csütörtök

Torta

Ja, ez volt az egyik szülinapi tortám, csak mindig elfelejtettem posztolni:



A retus sajnos elég gyenge lett, de csak így tudtam a poharakat és evőeszközöket eltüntetni.

2010. április 4., vasárnap

Mákos pite

Stahl Judit receptjét követtem, de csak feleannyi tésztát használtam, hogy a mák érvényesülhessen.

Hozzávalók a tésztához:
15 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
1 csipet só
7,5 dkg hideg vaj
1 doboz Philadelphia

A tésztát előző este összeállítjuk: a lisztet, a porcukrot és a sót egy tálban összekeverjük, gyorsan hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd összegyúrjuk a krémsajttal. 2 részre osztjuk, felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

Töltelék
25 dkg darált mák
2 kávéskanál fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 nagy citrom reszelt héja
1,5 dl tej
7 dkg porcukor
7 dkg nádcukor

A tejet forrásig melegítjük a 2 féle cukorral és a reszelt citromhéjjal. A mákot összekeverjük a fűszerekkel, majd leforrázzuk a tejjel. A tölteléknek krémes állagúnak kell lennie, ha túl száraz, öntsünk még hozzá tejet. Kihűtjük.

Baracklekvár a töltelék alá.

A kenéshez:
1 tojássárgája
kevés víz

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy tepsit (20x30) kivajazunk, kilisztezünk. A tésztát kinyújtjuk, belehelyezzük a tepsibe, megkenjük egy vékony réteg baracklekvárral, rásimítjuk a tölteléket, majd befedjük a mások kinyújtott tésztalappal. Megkenjük a tojássárgájával, villával megszurkáljuk, kb. 45 perc alatt megsütjük.

Banánkenyér

A hűtőben szomorkodott 4 darab eléggé barna banán (eléggé barna ahhoz, hogy ne egyem meg), muszáj volt sütialapanyagként felhasználni.
A vacsoracsatában láttam a receptet, nagyon finom, puha süti, egyáltalán nem szárad ki még harmadnapra sem. A karamellszósszal együtt nagyon ütős.

Hozzávalók:
500 ml liszt
fél teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 teáskanál fahéj
13 dkg vaj
18 dkg cukor
2 db tojás
2 db banán
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál joghurt

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A vajat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és az összetört banánt, ezután a joghurtot és apránként a lisztes keveréket is.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Egy gyümölcskenyérformát kivajazunk, kilisztezünk és belesimítjuk a tésztát. 30-35 perc alatt megsütjük – akkor jó a süti, ha beleszúrunk egy hústűt és már nem ragad rá a tészta.

A karamellhez egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot (kb. 10 dkg). Amikor már barna a cukor, hozzáadunk egy kanálnyi vajat és kb. 1 dl tejszínt. Felforraljuk, ha túl sűrű, adunk még hozzá egy kis tejszínt.

A banánkenyeret felszeleteljük és a szósszal leöntve tálaljuk.
Blog Widget by LinkWithin