2010. április 4., vasárnap

Banánkenyér

A hűtőben szomorkodott 4 darab eléggé barna banán (eléggé barna ahhoz, hogy ne egyem meg), muszáj volt sütialapanyagként felhasználni.
A vacsoracsatában láttam a receptet, nagyon finom, puha süti, egyáltalán nem szárad ki még harmadnapra sem. A karamellszósszal együtt nagyon ütős.

Hozzávalók:
500 ml liszt
fél teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 teáskanál fahéj
13 dkg vaj
18 dkg cukor
2 db tojás
2 db banán
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál joghurt

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A vajat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojásokat és az összetört banánt, ezután a joghurtot és apránként a lisztes keveréket is.
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. Egy gyümölcskenyérformát kivajazunk, kilisztezünk és belesimítjuk a tésztát. 30-35 perc alatt megsütjük – akkor jó a süti, ha beleszúrunk egy hústűt és már nem ragad rá a tészta.

A karamellhez egy serpenyőben karamellizáljuk a cukrot (kb. 10 dkg). Amikor már barna a cukor, hozzáadunk egy kanálnyi vajat és kb. 1 dl tejszínt. Felforraljuk, ha túl sűrű, adunk még hozzá egy kis tejszínt.

A banánkenyeret felszeleteljük és a szósszal leöntve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin