2009. november 29., vasárnap

Almás-karamellás torta



Hozzávalók

1 csomag leveles tészta
7 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
fahéj ízlés szerint (jó sok)
kb. 80 dkg alma, vékonyra szeletelve
10 dkg durvára tört dió
1 ek. citromlé

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a leveles tésztát kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy 24 centis, sütőpapírral bélelt lepényformát. 8 perc alatt vakon elősütjük.

Közben a vajat és a cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott almát, a fahéjat és a citromlevet. Pár perc alatt, a serpenyőt rázogatva, megpároljuk az almát (ne főzzük szét).

Az almákat eloszlatjuk a kihűlt tésztán, megszórjuk a dióval. A serpenyőben maradt karamellt besűrítjük és a tortára kanalazzuk. Visszatesszük az egészet a 175 fokos sütőbe és addig sütjük, amíg az alma és a dió szépen megbarnul a tetején.

Gesztenyés-csokis kocka

Gesztenyés sütit kívántam, de azonnal. A sorsra bíztam a döntést: ha lesz a közeli abc-ben, akkor sütök, ha nem (és amúgy nagyon ritkán van), akkor nem. Volt, íme a recept, ihletet Csokiparánytól merítettem.


Hozzávalók:

25 dkg gesztenyemassza
3 nagyobb tojás, szátválasztva
9 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
10 dkg liszt
1 csipet só
3-4 ek. tej
2 ek. rum (nálam Bacardi)
1/2 cs. sütőpor
10 dkg tejcsoki, apróra tördelve
8 dkg darált dió

A mázhoz
8 dkg tejcsoki
2 ek. olaj

A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a puha vajat, majd a szétnyomkodott gesztenyepürét is, fellazítjuk a tejjel és hozzáöntjük a rumot is.

Egy másik tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, és apránként a gesztenyés masszához keverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját és a csokidarabokat is.

A tésztát kivajazott tepsibe öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, a csokit gőz fölött vagy mikróban megolvasztjuk az olajjal, és egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. Ha megdermedt, kockára vágjuk.

2009. november 1., vasárnap

Lekváros-diós kekszek

Az eredeti receptet még tavasszal találtam a Simply recipes blogon. Bár a hempergetős fázis egy kicsit macerás, megéri a küzdelmet mert a házi barack- és málnalekvár nagyon jól passzol a dió-mogyoró keverékkel a kekszek oldalán.


Hozzávalók:
1 csésze szobahőmérsékletű vaj
½ csésze cukor
2 tojás, szétválasztva
1 tk. vaníliakivonat
1 csipet só
2 csésze liszt
1 csésze dió-mogyoró keverék, durvára vágva
lekvár

A vajat kikeverjük a cukorral és a vaníliával, belekeverjük a tojások sárgáját. Ezután jöhet a liszt és a só is: a tésztát gombóccá gyúrjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A diót és a mogyorót aprítógépben durvára őröljük, a tojások fehérjét kissé felverjük.

A tésztából először kis golyókat formázunk, majd jöhet a hempergetés. Először a felvert tojásfehérjébe mártjuk, majd a diós-mogyorós keverékbe, ezután mehetnek a gombócok a sütőpapírral kibélelt gáztepsibe. Ha mindegyik gombóc a tepsin van, a hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk a gombócok közepébe és megtöltjük őket lekvárral (de ne töltsük túl).

175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Blog Widget by LinkWithin