2009. október 31., szombat

Sütőtökös süti

Tavaly már próbálkoztam sütőtökös sütivel, de teljes kudarcba fulladt a dolog, úgyhogy nem is kísérleteztem vele többet. A héten Pioneer Woman oldalát böngésztem és ott találtam egy olyan receptet, amiről úgy gondoltam, hogy talán sikerülni fog. Mivel lusta voltam, nem muffinokat készítettem, hanem a tésztát egy 25x10 cm-s formában sütöttem ki. Az állagával nem teljesen vagyok elégedett: azt vártam, hogy olyan répatorta jellegű lesz, de ennek tömörebb lett a tésztája.

Hozzávalók:

1 csésze liszt
½ csésze cukor
2 teáskanál sütőpor
1 és ½ teáskanál fahéj
½ teáskanál őrölt gyömbér
1 narancs reszelt héja
½ teáskanál só
4 kanál vaj
½ csésze tej (eredetiben sűrített tej)
1 csésze sütőtökpüré
1 tojás
1 és ½ teáskanál vaníliakivonat
1 maréknyi apróra vágott dió


ha muffint sütünk (a tetejére)
2 kanál cukor
1 teáskanál fahéj


A sütőtököt megsütjük (kb 1/8 tökből lett 1 csészényi), a húsát kikaparjuk, villával összetörjük (bátrabban átpasszírozzák egy szűrőn). A száraz hozzávalókat és a fűszereket egy tálban összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a sütőtököt, a tojást majd a száraz hozzávalókat és a tejet, legvégül a diót is. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, a tésztát beleöntjük és 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Én 55 percig sütöttem, de így utólag tovább sütöttem volta, a tésztája túl tömör lett.
Ha kihűl, készíthetünk a tetejére porcukorból és narancsléből készült bevonatot vagy akár Pioneer Woman sajtkrémes dekorációját.

Ha muffin formában sütjük, akkor a sütési idő 25 perc (az eredeti recept szerint), ekkor sütés előtt meg kell szórni a tetejüket a porcukros-fahéjas keverékkel.

Blog Widget by LinkWithin