2009. szeptember 28., hétfő

Crème brûlée

Hosszú előkészületek után végre itt van. Sikerült.

A rákészülés:
2008 november: kerámiatálkák vásárlása
2009 tavasz: karamellizáló pisztoly beszerzése
2009 május: gázpatron felkutatása
2009 szeptember: elkészítés

Ez csaknem egy év. De megérte, mert (per pillanat) ez életem egyik legjobban sikerült desszertje lett.



A recept Chilitől van, a Magyar Narancsban jelent meg júliusban.

Íme:
3 dl jó minőségű tejszín (pl. Cserpes)
1,5 dl magas zsírtartalmú tej
4 tojássárgája
8 dkg cukor
1 db vaníliarúd (én szégyenszemre kivonatot használtam)
a tetejére 1-1 kanál nádcukor

A tojássárgákat alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliával, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, majd hűtőbe tesszük (Chili egy éjszakát ír, hogy a vanília jól átjárja a tejszínt). Másnap a sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tejszínes-tojásos keveréket átszűrjük, 6 kis kerámiatálkába öntjük. A tálkákat tepsibe állítjuk, amit felöntünk forró vízzel (kb. a tálkák 2/3-ig álljon a víz), alufóliával lefedjük és mehet a sütőbe. Én 50 percig sütöttem, de félidőben levettem az alufóliát. A közepe még legyen rezgős, ekkor kapunk másnapra megfelelő állagú krémet. Ha kihűlt, legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
Másnap 1-1 kanál cukrot szórunk a krém tetejére és a pisztollyal karamellizáljuk (ennek hiányában a sütő grillfunkcióját használjuk).
Blog Widget by LinkWithin