2009. június 21., vasárnap

Kifli

Gyerekkoromban imádtam a kiflit, csak úgy simán, vajjal megkenve. Sajtkukacnál találtam ezt a receptet, nagyon finom, gyerekkort idéző kifli lett belőle (és legalább a házi eperlekvárt is felavathattam).


Én csak 8 darab kiflit sütöttem, így a hozzávalók mennyisége a következők szerint alakult:

35 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg vaj
1 tk. cukor
1tk só

1 tojás sárgája a kenéshez

A hozzávalókat a kenyérsütőgépben készre dagasztjuk.

Mikor kész a tészta, 2 felé osztjuk és kerek lapokat nyújtunk belőle. A lapot 4 cikkre vágjuk, a szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúvá formázzuk, tepsibe helyezzük, majd megkenjük a kevés tejjel elkevert tojássárgájával. Én még kb. 15 percet kelesztettem a tepsiben, amíg a sütő bemelegedett.

210 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (a sütő aljába tegyünk egy tálnyi vizet is).

Meggyes-mákos kuglóf

Ez a kuglóf egy múlt heti termés, az eredeti recept Latsiától származik (itt).

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 tk. sütőpor
13 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
18 dkg vaj
1,5 dl tej
10 dkg darált mák
1 üveg magozott meggy


A lisztet elkeverjük a sütőporral; a vajat és a 2 féle cukrot kikeverjük, a tojásokat egyenként adjuk hozzá és sima masszává keverjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet, majd a lecsöpögtetett meggyet is. A tésztát két felé osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a darált mákot. A kuglófformába felváltva teszünk 1 kanál sima meggyes masszát, majd egy kanál mákosat (úgy, mint a márványkuglófnál).

180 fokos előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.

2009. június 4., csütörtök

Süti a menzán

Franciaországban...

2009. június 2., kedd

Sablé viennois

Az eper már megvolt minden fomában és mennyiségben: magában, turmixban, epermisuként, kosárkában. Mivel a változatosság gyönyörködtet, bevállaltam egy kis csokis kekszet, Pierre Hermé receptje alapján.


Hozzávalók kb. 25 darab kekszhez:
13 dkg liszt
1,5 dkg jó minőségű kakaópor
12,5 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
1 tojásfehérje

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat habosra keverjuk, hozzászitáljuk a porcukrot, és ezzel is alaposan kikeverjük. Belejön még a csipetnyi só is. A tojásfehérjét felverjük; a lisztet és a kakaóport egy tálba szitáljuk.

A fehérjét apránként, a kakaóporos liszttel felváltva a vajhoz keverjük. Nem kell túldolgozni, csak homogén masszává kell keverni. A tészta 1/3-át habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe W formákat nyomunk (5 cm hosszú, 3 cm széles). A kekszek között legyen legalább 2-3 cm hely.
Kb. 10-12 percig sütjük.
Blog Widget by LinkWithin