2008. december 28., vasárnap

Mascarponés félgömb

Igazából mascarponés charlotte-nak neveztem el ezt a sütit, de sajnos nem sok köze van az igazi charlotte-hoz. A külseje piskótatekercs-szeletekből áll, a belseje málnás-mascarponés krém. Az unokahúgom születésnapjára sütöttem, a külseje marcipánnal volt bevonva, Némót próbáltam megformálni, de inkább egy fél focilabdára hasonlított.


Hozzávalók a tésztához:
6 tojás, szétválasztva
6 kanál cukor
6 kanál liszt
kevés sütőpor
lekvár a tészta kenéséhez (most áfonya)

A tojások fehérjét keményre verjük a cukorral, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a sütőporos lisztet. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és 170 fokon 30 perc alatt megsütjük. Még melegen konyharuhára fektetjük a tésztát és óvatosan feltekerjük. Miután kihűlt, kigöngyöljük, és megkenjük a lekvárral, majd újra felgöngyöljük, felszeleteljük.

A krémhez:

50 dkg mascarpone
1 doboz fagyasztott málna
5-10 dkg cukor
1 vaníliás cukor

A mascarponét kikeverjük a 2 féle cukorral, majd óvatosan belekeverjük a kiengedett málnát, ami nagy valószínűség szerint apró darabokra fog törni.

Egy tálat folpack-kal kibélelünk, kirakjuk a felszeletelt piskótatekerccsel. Beletöltjük a krémet, befedjük a maradék piskótával, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Narancsos muffin

Ez a muffin már régóta a listámon volt, az utolsó lökést Sajtkukac narancsos-mákos sütije adta meg, a pirított mák ötletét tőle bitoroltam el, ez Nigella eredetijében nem szerepelt.


Hozzávalók:
7,5 dkg vaj
25 dkg liszt
5 dkg pirított, egész mák
1/ 2 tk. szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
7,5 dkg barnacukor
1 narancs lereszelt héja
1 dl narancslé
1 dl tej
1 tojás

A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, a tejet, majd a narancs levét is. A száraz alapanyagokat egy tálban elvegyítjük (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, narancs reszelt héja, mák.) A száraz hozzávalókat a tejes-tojásos keverékhez adjuk, nem kell simára dolgozni, elég éppen hogy csak elkeverni. A masszát a 12, muffinpapírral kibélelt formába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. Még langyosan a legfinomabb.

2008. december 12., péntek

Fahéjas kuglóf

Nem túl fotogén, de cserébe nagyon finom kelt tésztából készült kuglóf. A receptet egy volt kolléganőmtől kaptam, köszönet érte.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
10 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő
2 ek. cukor
2 tojás
1 csipet só

A töltelékhez:
10 dkg puha vaj
fahéj (ízlés szerint)
kb. 10 -15 dkg barna cukor (ízlés szerint)

vagy

3 ek. kakaópor
3 ek. cukor
10 dkg vaj egyenletesen elmorzsolva
10 dkg étcsoki apró darabokra vágva

A hozzávalókból hagyományos módon kelt tésztát készítünk. (Én – szokás szerint- beleöntöttem a kenyérsütő gépbe, és csak addig hagytam benne, amíg megdagasztotta a tésztát.)
Közben a vajat elkeverjük a cukorral és a fahéjjal, de éppen csak annyira, hogy a vaj és a fahéj rendesen összekeveredjen. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk. A tésztát olyan hosszúra nyújtjuk, hogy ha beletesszük a kuglófformába, akkor az pont körbeérje. 50 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük (nekem 30 perc elég volt). Szerintem érdemes vékonyra nyújtani, hogy minél több tészta-töltelék réteg alakuljon ki (15 dkg vaj, ugyanennyi barnacukor és jó sok fahéj keverékét töltöm bele legközelebb).

Mini cheesecake

Szintén Stahl Judit receptet vettem alapul, a Végre otthon c. könyvében található New York sajttortáét.
Úgy gondoltam, hogy a muffinformába túl sok lesz a 62,5 dkg krémsajt, így csökkentettem az adagot, de még így is 2 szuffléformát meg tudtam tölteni a kimaradt krémmel. A Speculoos krémemet is ki szerettem volna próbálni sütiben, 3 minitorta töltelékébe kevertem is belőle, de az eredmény nem lett túl vonzó. Tanulság: a Speculoos krémet nem szabad sütni.


És hogy megfejeljem a dolgot, csináltam egy kis csokis karamellszószt toppingnak, amit szintén kihagyhattam volna, mert teljesen elnyomta a sajtkrémet, jobban illett volna egy kis gyümölcsös öntet a tetejére.


Hozzávalók:
16 dkg csokis keksz
8 dkg vaj

25 dkg mascarpone
12,5 dkg Philadelphia krémsajt
12,5 dkg túró
2 tojás
1 kanál liszt
0,6 dl tejföl
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
reszelt citromhéj

A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffinpapírral vagy ha ez nincs, akkor sütőpapírral. A kekszet apróra törjük vagy megdaráljuk, összekeverjük a vajjal és elosztjuk a 12 formában.
A sajtkrémeket és a túrót összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a vaníliás cukrot és a citromhéjat is. Ezt a krémet rákanalazzuk a vajas-kekszes alapra.
165 fokos előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.


Gesztenyés muffin

Stahl J. útmutatása alapján.


Hozzávalók:
25 dkg gesztenyepüré
10 dkg étcsoki
10 dkg vaj
3 tojás
5 dkg cukor
5 dkg lisz
1 csipet só
1 tk. Sütőpor
rum

A gesztenyepürét kiolvasztjuk, a csokit apró darabokra törjük és a vajjal együtt megolvasztjuk. Hozzákeverjük a kiolvasztott gesztenyepürét, a tojások sárgáját, a csipet sót és a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és laza mozdulatokkal a masszához keverjük. Az eredeti recept 2 ek. rumot is ír hozzá. A tésztát kivajazott muffinformába kanalazzuk, 170 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül, de nézegetni kell, nehogy kiszáradjon.
Legközelebb apróra vágott csokit is teszek bele.


Blog Widget by LinkWithin