2008. november 27., csütörtök

Csokis keksz

A Nők Lapja mellékleteként jelent meg két vagy három hete a Dr. Oetker ünnepi receptgyűjteménye. Nem nagyon szoktam ilyen kiadványokból sütni, de most megtettem, mert nem hagyott a csokis keksz nyugodni. És megérte.
Kicsit szkeptikusan álltam hozzá, túl soknak tűnt a száraz hozzávalók mennyisége, de pont jó lett a tészta.



Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
12,5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás
10 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
10 dkg darált dió (eredetileg mandula)
2 ek. cukrozatlan kakaópor
10 dkg zabpehely
10 dkg reszelt étcsoki

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzáadva tovább keverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral elvegyítjük, majd hozzáadjuk a diót, reszelt csokit és a zabpelyhet is. A száraz hozzávalókat a vajas masszához adjuk, sima tésztává dolgozzuk (kicsit ragacsos a végeredmény, de ilyennek kell lennie). Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tésztából kis halmokat rakunk rá egy kanál segítségével. Én 4x4 darabot pakoltam a tepsire, ugyanis sütéskor szétlapulnak. A tetejüket egy lisztezett kanál segítségével ellapíthatjuk, de szerintem a nélkül is szétlapul sütéskor. 180 fokos előmelegített sütőben 14 perc alatt sül meg. Nekem 2x16 darab keksz lett a tésztából.
A teteje cukormázzal díszíthető.

2008. november 25., kedd

Speculoos parfé

Speculoost előszöt Belgiumban ettem, akkor váltam függővé (azóta megkóstoltam a Speculoos krémet is, ami szintén erősen addiktív), azóta szerencsére visszavettem a fogyasztásából, de mindig öröm, ha egy kis speculoos áll a házhoz...

Most Chili és Vanília leírása alapján dolgoztam, a parféba Cointreau került, viszont a tejszín előre nem látható technikai probléma miatt kimaradt. Chili oldalán megtalálható a keksz receptje is, ha valaki házilag szeretné elkészíteni.

2008. november 18., kedd

Mascarponés-csokis rolád

A receptet egy a legutolsó szép őszi délután, a kertben ücsörögve másoltam ki a Nagy süteménykönyvből, miután semmi más tennivalót nem találtam magamnak: maradt a szokásos, még nem ismert szakácskönyvek tanulmányozása.


Hozzávalók a tésztához:
17 dkg étcsoki
¼ bögre kávé
5 tojás, szétválasztva
½ bögre cukor
2 ek. liszt


Töltelék:
25 dkg mascarpone
2 ek. cukor
2 ek. cointreau
kb. ½ bögre mogyorókrém

A csokit és a kávét összeolvasztjuk, kicsit hűtjük. A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a csokit és a lisztet. A fehérjét felverjük és óvatosan hozzákeverjük a masszához. 25X30 cm-s, sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokon 20 percig sütjük.

A tölteléket kikeverjük. A tésztát megkenjük a mogyorókrémmel és a mascarpone felével, a másik felét a rolád külsejére kenjük. Akkor a legfinomabb, ha a hűtőből kivéve még kb. 10 percet szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

2008. november 12., szerda

Speculoos

Brüsszelben szereztem ezt a krémet, nagy spekuloos (fahéjas keksz) rajongóként. Felbontani ugyan még nem mertem, mert félek, hogy a 700 grammos üveg két este elfogyna...

2008. november 11., kedd

Tökmagos pogácsa

Az irodaházban, ahol dolgozom, isteni finom tökmagos pogácsát szolgálnak fel a rendezvényeinken, sajnos nem sikerült száz százalékosan leutánoznom, de még próbálkozom.

A neten kezdtem el recepteket keresni, és mindjárt az első találatban található receptet sütöttem meg: ez, a legbizarrabb módon, egy mezőgazdasági lap oldalán van (itt), traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek társaságában.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 ek. só
25 dkg krumpli, áttörve
20 dkg vaj + a rétegek kenéséhez
1 dl tejföl
1 dl tej, kevés cukor
1 tojás
tökmag
1 tojás sárgája a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. A liszthez hozzáadjuk az áttört krumplit, a vajat, a sót, tejfölt majd az élesztőt is és tésztát gyúrunk belőle. Duplájára kelesztjük, majd 2 ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük vajjal és hajtogatjuk. Ismét kelesztjük (kb. 3/4 -1 órát hagytam a deszkán). A nyújtás, kelesztés, pihentetés szakaszt megismételjük.
Nekem 2 hajtogatásra volt kapacitásom, de szerintem nem árt neki, ha több rétegben válik szét a tészta sütés után.
2 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét megkenjük a felvert tojás sárgájával, megszórjuk tökmaggal, és a tenyerünkkel belenyomkodjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és 175 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Blog Widget by LinkWithin