2008. augusztus 27., szerda

Mákos-csokis rakott kalács

Nyaralás előtt megsütöttem Maci hokkaido tejeskalácsát, ez volt életem legfinomabb kalácsa: puha, omlós, vajjal és házi málnalekvárral... Sajnos egy adag kalács túl nagy ahhoz, hogy két ember még a kiszáradás előtt megegye, ezért a maradékot most használtam fel. Stahl J. Végre otthon! c. könyvében van egy rakott kalács recept, amit egyszer már kissé módosítva kipróbáltam, amikor a karácsonyi mákos beigli maradékát kellett elpusztítani. Most itt egy másik variáció.



Hozzávalók:

35 dkg szikkadt kalács
2,5 dl tejszín
4,5 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg tejcsoki
5 dkg mák
4 dkg porcukor
kevés vaj

A tejet és a tejszínt összemelegítjük, belekeverjük a cukrot, majd a külön kikevert tojásokat is. A mákhoz hozzáadjuk az 5 dkg porcukrot, a csokit apróra daraboljuk. Egy kisebb tepsit vagy egy 22 cms kerámiatálat kivajazunk, a kalácsot felkockázzuk. A kalács egyik felét a tálba tesszük, megszórjuk a cukros mákkal, majd a maradék kalácsot is rátesszük. A tejszínes-tejes-tojásos keveréket ráöntjük a kalácsra és kb. 10 percig hagyjuk, hogy a kalácskockák magukba igyák a masszát. Ha maradt még a tejes keverékből, 10 perc után ráöntjük a maradékot és a csokidarabokat a kalácskockák közé nyomkodjuk. A tetejére morzsolunk egy kevés vajat és 175 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük.

Melegen nagyon veszélyes, nem lehet abbahagyni.

2008. augusztus 26., kedd

Kígyórétes

A nyaralás alatt megcsömörlöttem a sok éttermi édességtől és amint hazaértünk és kialudtam magam, nekiálltam egy kis házi sütinek. Íme:


Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 egész tojás + 1 sárgája
2 ek. cukor
2 dkg élesztő
1 csipet só

A töltelékhez:
alma, cukor, fahéj, kevés citromlé
túró, porcukor, vaníliás cukor, tojás

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, közben az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukros tejben. A vajas liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, a közepébe öntjük az élesztős tejet és a tojásokat, tésztát gyúrunk belőle. Igaz, hogy élesztős tészta, de nem kell keleszteni, sütés után finom, porhanyós lesz.
A tésztát 3 részre osztjuk, a lapokat kb. 35x25 cm-s téglalappá nyújtjuk, és a hosszabbik oldalakat kb a tészta egy harmadáig, 2 centis csíkonként bevagdossuk. A tölteléket a tésztalap sima részén elosztjuk és a két oldalon lévő csíkokat – mintha hajat fonnánk – a töltelék felett áthajtjuk. Tojással megkenjük, és előmelegített sütőben 175 fokon 25 perc alatt megsütjük.

A töltelékről: bármivel tölthető, én egy rúd túrósat csináltam (¼ kg túróból, 1 tojás sárgájából, cukorból, vaníliás cukorból) és 2 rúd almásat (5 almából, fahéjból, cukorból), de ahol először ettem, ott volt tökös-mákos és tejberizses (nyammmm) is.


Zavarban vagyok....

Zavarban vagyok....

Nicole, köszönöm a díjat! Azt hiszem, hogy már mindenkinek van a díjból, akiket olvasok, de azért nyitva tartom a szemem.


2008. augusztus 8., péntek

Szilvás lepény

Ez az első recept Pierre Hermé könyvéből, amit nem csak nézegettem, hanem meg is sütöttem. A könyv tényleg zseniális: leírja az összes létező tészta, krém, mousse, sorbet, stb. alapreceptet, és utána kezd a különféle desszertek részletezésébe.


A sütihez szükség van:

30 dkg pâte brisée-re
50 dkg szilvára
11 dkg porcukorra

A pâte brisée hozzávalói (50 dkg tésztához):

19 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
5 g só (1 kávéskanál)
0,5 dl víz vagy tej
25 dkg liszt

A vajat felkockázzuk és egy tálban habosra keverjük. A vízben vagy tejben feloldjuk a sót, és apránként a vajhoz keverjük. Számomra elég hihetetlen volt, hogy a víz és a vaj össze fog állni, de ha tényleg csak apró adagokban adjuk hozzá a vizet, akkor össze tudjuk keverni. A lisztet átszitáljuk és apránként a vajhoz adjuk, folyamatosan keverve, de ne dolgozzuk túl a tésztát. Amikor nagyjából összeállt a tészta, a munkalapra öntjük és homogénné gyúrjuk, kis gombócot formázunk belőle és kissé kilapítjuk (nem nagyon). Fóliába csomagoljuk és 2 órára a hűtőbe tesszük.

Mivel itt 50 dkg tésztára adta meg a mennyiségeket, és nem volt kedvem arányosítani, így csak 25 dkg tésztát használtam fel a lepényhez.

A szilvát kimagozzuk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott 22 centi átmérőjű piteformát kibélelünk vele, én a kilógó részeket visszahajtogattam, hogy ne vesszen kárba egy gramm tészta sem. A tésztát villával megszurkáljuk, és megszórjuk 4 dkg porcukorral (P. Hermé sima porcukrot ír, én fahéjat is kevertem hozzá). A szilvát rápakoljuk a tésztára, úgy, hogy a gömbölyű felük legyen alul. Ismét megszórjuk 4 dkg fahéjas cukorral, majd a sütőbe tesszük 30 percre. Teljesen kihűtjük és rászórjuk a maradék 3 dkg cukrot.

Nagyon-nagyon finom lett, csak mivel a szilva levet eresztett, egy kissé eláztatta alul a tésztát, de szerintem nem zavaróan. Legközelebb kapcsos formában fogom sütni, mert úgy sokkal könyebb a formából kioperálni...

Blog Widget by LinkWithin