2008. május 24., szombat

Mák brownie

Ismét születésnap, ismét sütés. A mákot mindenki szereti, főleg ilyen nagy mennyiségben és tömény formában, mint Pákosztos macska receptjében.


Hozzávalók:
30 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 ek. liszt
2 tojás
3 dl tejszín

A hozzávalókat szimplán összekeverjük és sütőpapírral bélelt 24 cm-s formában előmelegített sütőben 160 fokon, 25 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűt, nem baj ha ráragad a tészta, sőt, nem szabad szárazra sütni.

Ha kihűlt, elkészítjük a mascarponés krémet, amelynek hozzávalói:

25 dkg mascarpone
cukor, ízlés szerint

A szoba-hőmérsékletű mascarponét elkeverjük ízlés szerinti mennyiségű cukorral, és a süti tetejére kenjük.
A világ legegyszerűbb és legfinomabb sütije, mosogatással együtt is 5 perc alatt készen van...

Csokis keksz

A vasárnapi sütésem nagy fejtörést okozott, mert sehogy sem kaptam ihletet. Nem akartam túl bonyolult, piszmogós dolgot sütni, tehát kekszre esett a választás. A versenyben volt még Maci mogyoróvajas keksze, de amit megsütöttem végül, az Dolcevitát dicséri, bár az ajánlott tönkölypehely hiányában zabpelyhet használtam fel a kekszhez.



Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg liszt
5 ek. kakaópor
2 marék zabpehely
1 tojás
1 cs. sütőpor
csipet só
barna cukor

A lisztet elkeverjük a száraz hozzávalókkal (a cukrot mindenki ízlés szerint adagolhatja), majd hozzáadjuk a felkockázott vajat és a tojást is, és a tésztát összegyúrjuk. 1 órára a hűtőbe tesszük, majd 7-8 mm vastagra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejére tönkölypehely helyett pirított zabpehely került. 180 fokos előmelegített sütőben 10-12 perc alatt sül meg.

2008. május 4., vasárnap

Ropogós zabpelyhes süti

A receptet még karácsonykor (vagy húsvétkor?) próbálta ki egy kolléganőm, köszönet neki érte, mert igazán fincsi ropogtatni való keksz. Már azóta húztam a dolgot, hogy kipróbáljam, de most vészhelyzet volt és gyorsan, otthon előállított szénhidrátra volt szükségem.


Hozzávalók:
5 dkg zabpehely
5 dkg liszt
15 dkg búzadara
5 dkg méz
5 dkg barna cukor
1 tojás
12,5 dkg vaj

a díszítéshez:
10 dkg porcukor
tortadara

A zabpelyhet egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk, kihűtjük. A lisztet elkeverjük a búzadarával, a pirított zabpehellyel, a mézzel, cukorral, tojással és a vajjal, jól összegyúrjuk, majd 30 percre hidegre tesszük. A tésztát kinyújtjuk, és tetszőleges mintázatú formákat szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 160 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses) 15 perc alatt megsütjük.

A nem lusták díszíthetik is a kekszeket: miután kihűltek, a porcukrot kevés vízzel elkeverjük, hogy sűrű öntetet kapjunk, ezzel megkenjük, végül tortadarával megszórjuk. A lusták pedig megszórják porcukorral. Vagy még azzal sem.

Túrós zebratorta

A múlt héten megsütöttem Maci túrós zebratortáját, mindent a leírtak szerint csináltam. Kicsit tartottam attól, hogy a magyar túró túl darabos, ezért ½ kg zsírszegény túrót kevertem össze 25 dkg sima túróval, és így nem kellett összeturmixolnom sem.

24 cm-s tortaformában sütöttem, de így is elég magas lett, viszont a sütési időt legközelebb 55 percre növelem a 175 fokos hőlégkeveréses fokozaton, mert a torta aljának nem ártott volna még egy kis hő.

Ja, és legközelebb málnaszószt is csinálok hozzá...

Clafoutis

A recept az egyik kedvenc frankofon blogomon található, semmi ördöngösség nincs az elkészítésében, nyáron azt hiszem, hogy sláger lesz belőle.

Hozzávalók:

45 dkg fagyasztott meggy vagy cseresznye
3 tojás
2 dl tejszín
2,5 dl tej
5 dkg keményítő
10 dkg cukor
1 csipet só
kevés cukor a meggyhez
zsemlemorzsa

A cukrot és a keményítőt elkeverjük, hozzáadjuk a sót és tojásokat, elég kézi habverővel kikeverni. A tejet és a tejszínt folyamatosan hozzáadagoljuk, szép homogén, csomómentes, eléggé híg masszát kell, hogy kapjunk. Egy 24 cm-s lepényformát kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük az alját. A meggyet lecsöpögtetjük, kevés cukorral elkeverjük, majd a forma aljára öntjük és megszórjuk zsemlemorzsával. A tejszínes masszát ráöntjük és 180 fokos előmelegített sütőben 45-47 perc alatt készre sütjük.

Szögletes szilikonformában is süthetjük, valószínűleg abból szebben kiszedhető. Sokféle gyümölccsel variálható, én az eredeti receptben szereplő cseresznye helyett meggyet használtam, mert süteményben nem nagyon szeretem a cseresznyét.

Blog Widget by LinkWithin