2008. február 24., vasárnap

Almás és csokis muffin

Igaz, hogy egy jó hosszú listám van arról, hogy mit szeretnék megsütni, most éppen az döntött, amit az adott pillanatban kívántam, és az valami almás-fahéjas dolog volt. Egy pár régi alma árválkodott a konyhapulton és arra már nem volt esélyük, hogy megegyem őket, lévén elég csúfak, de a muffinban úgy sem látszik... Ráadásul a hűtőtakarítás közben tengernyi időm volt, így két adagot is megsütöttem.


Almás muffin száraz hozzávalói, 12 darabhoz:
2 bögre liszt ( 1/4 l – fehér vagy teljes kiőrlésű)
1 e.k. sütőpor
1 bögre zappehely
1/2 bögre cukor (barna, fehér)
1 k.k. fahéj
2 e.k. mák (elhagyható)
1 bögre reszelt alma
1 citrom reszelt héja

nedves hozzávalók:
1,25 bögre tej
1 citrom leve
1/2 bögre vaj
1 tojás

A muffintepsit kivajazzuk, a száraz és nedves összetevőket külön-külön elkeverjük, majd összevegyítjük, de nem kell alaposan kikeverni. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsül, a belseje egy kicsit ragacsos marad az almától.


Csokis muffin

Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg vaj
20 dkg étcsoki

kb 1 teáskanál sütőpor
7 dkg keményítő

10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
6 tojás
csipet só
cayenne bors, ha van

A vajat és az apróra tördelt csokoládét megolvasztjuk. Közben a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a sót és az opcionális cayenne borsot. Ehhez hozzákeverjük a sütőporos keményítőt, majd a langyos vajas-csokis keveréket. A muffinformákat kivajazzuk és a masszát egyformán elosztjuk a mélyedésekben. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt sül meg, sajnos most nem néztem az órámat.

Ennek a muffinnak van egy trükkje: ha van elég hely a mélyhűtőnkben, akkor 30 percre tegyük be sütés előtt. Sütés után a külseje kemény, a belseje pedig kicsit folyós marad, úgy sokkal finomabb. Nekem most nem volt helyem, úgyhogy ezt a fázist kihagytam.
A receptekért köszönet a barátnőimnek.

2 megjegyzés:

galiba írta...

Szia Süti,nem is mondtad, hogy már ennyi minden fent van, hűha és nahát! Teccik!

Egy próbakóstoló kolléganőd

sütiszörny írta...

Köszi, Próbakóstoló!

Blog Widget by LinkWithin