2008. január 29., kedd

Rakott karfiol

Igazából nem is rakott, nem tudom, miért ezt a nevet kapta... Egy régi Fakanálban találtam ezt a receptet, ami elég kalandos úton került hozzám: Anyu a ház előtt kidobva talált rá egy kupac Fakanál és társaira, és elmondása szerint közelharcot vívott egy szomszéddal, aki szintén meg akarta kaparintani az otthagyott lapokat.




Hozzávalók:
1 fej karfiol
1 doboz paradicsom (konzerv)
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
őrölt csili, gyömbér
sajt
fokhagymás-csilis olaj

Elkészítése nagyon egyszerű. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon üvegesre pirítjuk a gyömbérrel és csilivel együtt, majd ráöntjük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és összerotyogtatjuk (kis vizet is önthetünk hozzá). Közben megtisztítjuk a karfiolt, apró rózsákra szedjük és egy kerámiatálba egymás mellé pakoljuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, végül ráöntjük a paradicsomszószt. Alufóliával lefedve 1 és negyed óráig sütjük, reszelt sajttal megszórjuk és 10 perc alatt 200-220 fokon rápirítjuk .
A fokhagymás-csilis olajat karácsonyra kaptam, és azóta mindenbe beleteszem, amibe csak lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin