2008. január 1., kedd

Krumplis pogácsa

Szilveszterre sörkorcsolyát szerettem volna sütni - ismerve a barátainkat – nagy mennyiségben. Emlékszem gyerekkorom krumplis pogácsáira, amiket vékony rétegekre szét lehetett választani, na valami olyasmit képzeltem el én is. De mivel az túl munkaigényes lett volna, rengetegszer kellett volna hajtogatni, minden hajtogatáskor zsiradékkal megkenni a tésztát, ezért az egyszerűbb verziónál maradtam.



Hozzávalók:

500 g liszt
500 g főtt krumpli áttörve
2 ek só
150 g vaj
1 élesztő felfuttatva
kb. 1 pohár tejföl

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, sóval, belekeverjük a krumplit, élesztőt valamint a tejfölt, és egy fél óráig, konyharuhával letakarva pihentetjük. Az első pihenés után kinyújtjuk, hajtogatjuk, letakarjuk, ismét 20 percet pihentetjük, és újrakezdjük a hajtogatást. Ezt kb. háromszor megismételjük. A tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással, és tetszőleges sormintával kidekoráljuk. Apró pogácsákat szaggatunk belőle, előmelegített sütőben sütjük - ez az adag 2 gáz- és egy sima tepsit töltött meg. 175 fokon 20 perc alatt sül meg. Ja, és hatalmas sikere volt, a nőneműek mind a receptet akarták, a hímneműek pedig még több pogácsát.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin