2007. december 17., hétfő

Karácsonyi kekszek

Stahl Judit Végre otthon! c. könyvében háromféle karácsonyi keksz receptje szerepel csokis, narancsos és kókuszos verzióban. Mivel nem akartam túlzásba vinni, a csokisat sütöttem meg, amibe ipari mennyiségű csokoládét daraboltam bele. A kekszek nem saját fogyasztásra készültek, hanem karácsonyi ajándékba a kedves barátnőknek, feltéve ha kibírom addig és nem dézsmálom meg a dobozt. Lehet, hogy el kellene valahová rejtenem egészen karácsonyig.



Hozzávalók:
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás sárgája
30 dkg liszt
½ kávéskanál fahéj
10 dkg tejcsoki
10 dkg étcsoki
10 dkg fehér csoki

A vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tojás sárgáját is. Közben a csokoládét apró darabokra vágjuk, összekeverjük a liszttel és a fahéjjal. Végül a lisztes keveréket belekeverjük a vajas masszába és jól összedolgozzuk. A tésztát betesszük a hűtőbe, de akár a mélyhűtőben is jól elvan egy ideig, Stahl J. szerint. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, egy tepsit kivajazunk és a tésztából kis gombócokat formázunk (kb 35-40 keksz jön ki ebből az adagból), és egymástól kis távolságnyira a sütőlemezpe pakoljuk. A gáztepsiben 5 gombócot raktam egy sorba. A gombócokat kézzel, kanállal vagy pohár aljával kilapítjuk, és megsütjük kb. 18-20 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin